GRAPHISOFT KCC 2018: impressie van de BIM trends

Wat is er nodig om een 3D modelleersoftware optimaal in te richten?

 
  Door Ronald de Graan, BIM-evangelist en directeur productmanagement KUBUS, 27 juni 2018
Geschatte leestijd: 5 min.
 
 
 
Medio juni van dit jaar hield GRAPHISOFT zijn jaarlijkse Key Client Conferentie in Budapest weer. En natuurlijk was tijdens dit driedaagse evenement een KUBUS-afvaardiging aanwezig. We zagen veel boeiende presentaties van ARCHICAD-gebruikers van over de hele wereld voorbijkomen en ook de wereldpremière van ARCHICAD 22 vond plaats tijdens het evenement. 
 
Viktor Varkonyi, CEO van GRAPHISOFT, opende de conferentie met een actuele kijk op BIM-implementatie en de positie van ARCHICAD daarin. Het groeiende marktaandeel van GRAPHISOFT en de onderscheidende waardering voor de GRAPHISOFT-beurswaarde geven een beeld van de enorme potentie in de AEC-markt voor ARCHICAD. Meer en meer werken verschillende disciplines samen in integrale ontwerpteams om tot het beste resultaat te komen en een openBIM workflow hierbij is onmisbaar. Tijdens de presentaties die volgden tijdens de conferentie ontvouwde zich ook een duidelijke trend in parametrisch ontwerpen. 

In deze blog neem ik je mee in een aantal highlights van de ARCHICAD Key Client Conferentie 2018. 
 

ARCHICAD ingezet voor bouwplaats inrichting

Interessant was de presentatie van het Japanse bouwbedrijf Kajima, wereldwijd actief en top-5 speler en key opinion leader in eigen land. Azië is voor GRAPHISOFT van origine een proeftuin voor ARCHICAD, veel innovatieve features komen hier vandaan. In Azië is sprake van minder segmentatie in de bedrijfskolom; grote ingenieursorganisaties hebben ontwerp en totale realisatie onder een dak. Kajima heeft ARCHICAD en BIMcollab een rol geven in het uitvoeringsdeel van grote projecten, meer specifiek de bouwplaats inrichting. Kajima ontwikkelde een ARCHICAD add-on voor het modelleren en plannen van de hele bouwplaats inrichting met tijdelijke voorzieningen zoals damwanden en hijskraanposities. De add-on wordt nu bij Kajima projecten gebruikt, is nog in ontwikkeling en komt op termijn beschikbaar voor de markt. De kracht en potentie van ARCHICAD wordt ook voor de uitvoeringsfase van projecten in groeiende mate opgemerkt.

Noemenswaardig is nog een opvallend nieuwe BIM-rol die Kajima realiseerde met BIMcloud, mede voor Kajima ontwikkeld door GRAPHISOFT. In Japan is een groeiend aantal moeders thuis, terwijl ze voor de kinderen zorgen, aan het modelleren: de BIM-mama.


 

Vergaande procesautomatisering bij AIDEA

Boeiend was ook de presentatie van AIDEA, met CEO Abelardo M. Tolentino Jr. aan het woord. AIDEA is een groot, wereldwijd actief Filipijns designbureau, met het volledig spectrum aan ontwerpdiensten - van creatief ontwerp tot constructies en installaties - in eigen huis. Al in 2005 stapte het bureau volledig over van 2D naar 3D en is het een van de voornaamste BIM-gebruikers in de wereld. AIDEA toonde hoe zij hebben geprofiteerd van de investeringen in BIM en hoe zij op structurele basis verdergaan met het automatiseren van de processen, om zo meer tijd over te houden voor het ontwerpen zelf.
 
AIDEA is betrokken bij zeer omvangrijke, complexe bouwprojecten waarbij het genereren van documenten uit 3D modellen AIDEA aanzienlijk veel tijd kostte. Het bureau had een sterke behoefte die tijd te reduceren. AIDEA heeft vervolgens het hele documentatieproces vergaand geautomatiseerd; het heeft binnen ARCHICAD software ontwikkeld die alle benodigde informatie automatisch verzamelt. AIDEA beschouwt ARCHICAD als hun kernsoftware. 


 

Datamanager aan het woord

De presentatie van Link Arkitektur toonde welke bijdrage ARCHICAD en OpenBIM spelen bij hun intensieve procesautomatisering. Link Arkitektur is het grootste Scandinavische architectenbureau en is een van de belangrijkste spelers in Noorwegen en Zweden in het gebruik van BIM-design. Het zet met een holistische benadering van de bouw sterk in op integratie van alle processen. Degene aan het woord is dan ook geen architect maar een datamanager werkzaam bij Link.
 
Er zijn een paar aspecten die door de BIM-gemeenschap als essentieel voor de toekomst worden gezien. OpenBIM in bredere zin betekent dat je alle disciplines in bredere zin moet integreren. Link zet sterk in op het proces in goede banen leiden met een krachtig protocol aan het begin van een project, zodat iedereen met zijn neus in dezelfde richting staat en beweegt. Zij zijn van mening dat daar de grootste winst te realiseren is. In het faciliteren daarvan zijn zij al vergevorderd en Link Arkitektur ontwikkelt onder andere eigen software binnen het lean design-denken. 


 

Duidelijke trend in parametrisch ontwerpen

Een onmiskenbare trend die zichtbaar werd tijdens de conferentie was het parametrisch ontwerpen. Geïnformeerd of parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij op basis van data of relaties tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. In plaats van het tekenen of modelleren van een statisch ontwerp maak je een definitie, een programma van het ontwerp. Daarna kun je alle parameters zoals maten en geometrie aanpassen en wordt het model live gegenereerd door de software. Parametrisch ontwerpen biedt de mogelijkheid tot het ontwerpen van complexe geometrie en constructies, het ontketent de innerlijke creatieve genie van de architect. Het meest genoemde voordeel was toch wel de tijdwinst, waardoor er meer tijd vrijkomt voor het creatieve proces.
 
Met de koppeling van ARCHICAD met Rhino/Grasshopper in 2015 is parametrisch ontwerpen voor iedereen toegankelijk geworden. Architecten en ontwerpers kunnen Grasshopper en Rhino samen met ARCHICAD gebruiken. Zo kunnen architecten hun ontwerpen direct uit Rhino koppelen met het ARCHICAD BIM-model. Met de Rhino-Grasshopper-ARCHICAD-connectie kunnen projecten in alle drie de ontwerpomgevingen gestart en/of bewerkt worden. In ARCHICAD 21 is het parametrische trappen ontwerpen geïntroduceerd en nu in ARCHICAD 22 het parametrische vliesgevel ontwerpen, beiden binnen de standaard ARCHICAD-omgeving.
 
Uit de vele presentaties tijdens de drie dagen van de conferentie bleek ook een onmiskenbare toename van het gebruik van de Rhino/Grasshopper koppeling door architecten en ontwerpers. Zo toonde het bureau Enzyme uit Hong Kong hoe dit in alle projecten op alle schaalniveaus met succes werd ingezet. Van het produceren van tenderstukken met een tijdwinst van wel 50% tot het produceren van aanbestedingsstukken voor de enorme Kuala Lumpur appartementencomplexen.Ook het Russische bureau CPU Pride toonde de enorme productiviteit behaald met ARCHICAD en de Rhino/Grasshopper connectie in het uitwerken van het Olympische project van Zaha Hadid.

Grasshopper script van het dak | beeldcredits CPU Pride


En het resultaat van het script in Rhino | beeldcredits CPU Pride

Tot slot bedank ik GRAPHISOFT voor dit bijzonder goed georganiseerde, zeer inspirerende evenement en voor alle nieuwe ideeën waarmee we naar huis zijn gegaan. 

U kunt verschillende presentaties terugkijken op de GRAPHISOFT website.
 
Bekijk ook het gratis on-demand webinar over de toekomst van parametrisch ontwerpen of het on-demand webinar over het gedetailleerd uitwerken van een 3D model in ARCHICAD