BIM en duurzaamheid: mijn stage bij KUBUS

Wat is er nodig om een 3D modelleersoftware optimaal in te richten?

 
  Door Lisa Cromheecke, stagiaire van de opleiding Toegepaste Architectuur, 28 juni 2018
Geschatte leestijd: 3 min.
 
 
 
Als plek voor mijn afstudeerstage binnen de opleiding Toegepaste Architectuur (Hogeschool West-Vlaanderen, België) koos ik voor KUBUS. Graag deel ik hier mijn ervaringen.
 

Waarom KUBUS?

Tijdens mijn opleiding wekte BIM mijn interesse. Het is een ideale manier om te visualiseren, naar de klant toe en voor eigen reflectie. Ook samenwerken via de BIM-server vind ik zeer efficiënt. Met deze visie in mijn hoofd ben ik naar Nederland vertrokken; daar zijn ARCHICAD en BIM verder ingeburgerd dan in België. 
 
Aanvankelijk solliciteerde ik bij RAU (gelijknamig bureau van Thomas Rau) omdat ik me graag wilde verdiepen in innovatieve, duurzame materialen en onze levenswijze t.o.v. het milieu. Ik vind het absurd dat veel producten weggegooid worden terwijl ze nog bruikbaar zijn. RAU is een befaamd architectenbureau, juist vanwege hun pioniersrol rond dit thema. Ronald de Graan, hoofd van de bouwkundige afdeling bij KUBUS, vernam mijn interesse en deed me een voorstel. KUBUS kon mij, naast mijn interesse in duurzaamheid, ook de link met BIM aanbieden en dus ging ik graag op zijn voorstel in.
 

Professioneel en informeel

De diensten van KUBUS zijn heel divers en daardoor kwam ik in contact met veel verschillende disciplines: bouwkundigen, programmeurs, testers, marketingmedewerkers en verkoopmedewerkers. Als studente Toegepaste Architectuur mocht ik aansluiten bij de BIM specialisten afdeling. Ik kwam vooral in contact met mijn Nederlandse collega’s en Belgen die net over de grens komen werken. Een zeer professionele houding werd verwacht, toch wel anders dan op school. Toch heerst bij KUBUS een informele, prettige sfeer. Collega’s spreken ook na werktijd af en regelmatig organiseert KUBUS leuke activiteiten voor zijn medewerkers.
 

BIM als lean-tool voor het maken van een materialenpaspoort

Het hoofddoel van mijn stage was te onderzoeken hoe BIM als lean-tool kan dienen voor het aanmaken van een materialenpaspoort. Door de steeds groter wordende aandacht voor duurzaam bouwen heeft Madaster – een organisatie met de doelstelling afval te elimineren door materialen een identiteit te geven - het materialenpaspoort ontwikkeld. Dit paspoort vormt een database aan gegevens over de materialen in gebouwen. 

In onze huidige lineaire productieketen worden grondstoffen uiteindelijk afgedankt. Dat wil zeggen dat de producent een product maakt op een manier waardoor hij zelf achteraf geen problemen ondervindt. De consument is gedoemd het product weg te gooien na een steeds kortere periode. De producent kent geen verantwoordelijkheidsgevoel, de consument heeft geen invloed op het productieproces. In ons huidige verdienmodel lijkt ‘nieuw wel net niet stuk.’


 
Het idee achter een materialenpaspoort is om materialen en gebruikte grondstoffen van een product of gebouw een identiteit te geven. Als men kennis heeft over de aanwezige materialen in een gebouw, dan zullen deze sneller hergebruikt worden en dat resulteert in minder afval. 

Een materialenpaspoort is dus een identiteit voor alle materialen/elementen die een product of gebouw bevat. Op basis van IFC-modellen worden inventarissen opgemaakt zodat men inzicht krijgt in hoeveel materiaal aanwezig is, wie het bezit en waar het vandaan komt. 

Met de komst van Madaster en het materialenpaspoort wenst KUBUS zijn software verder te optimaliseren aan de noden van de ARCHICAD-gebruiker. Open-BIM staat aan de basis van samenwerkingen tussen de partijen. En ik mocht onderzoeken hoe BIM als lean-tool kan dienen voor het aanmaken van een materialenpaspoort. De volgende zaken behoorden tot mijn takenpakket:
 
  • Onderzoek en analyse naar innovatie en duurzaamheid bij materiaal (-groepen)
  • Opdoen van IFC-kennis: properties en mapping
  • Onderzoeken van modelleertechnieken
  • Grafisch en verbaal communiceren
  • Hanteren van BIM-software: ARCHICAD, Solibri en BIMcollab ZOOM.
 

Kennis opbouwen kost tijd

Bij aanvang van de stage was het voor mij moeilijk te bevatten wat allemaal binnen het KUBUS-takenpakket viel. KUBUS is niet de meest voor de hand liggende keuze voor een student van mijn opleiding. De meeste leerlingen Toegepaste Architectuur kiezen voor een architectenbureau als stageplaats. KUBUS is een bureau dat juist voor deze architectenbureaus aan de slag gaat.
 
Vanuit de opleiding krijgen we een basiskennis ARCHICAD mee, beperkt tot een ontwerpgericht niveau. Ik was me er niet van bewust dat softwarekennis buiten de user interface zo belangrijk was. Daarnaast was alle andere software van KUBUS nieuw voor mij. Als voltijds meedraaiend werknemer binnen de bouwkundige afdeling is het de bedoeling dat je de inhoud zodanig beheerst dat je deze ook kunt uitleggen aan beginnende én meer ervaren gebruikers van de software.


 
In het begin van de stage leerde ik het meest; er kwam veel op me af waardoor ik de indruk kreeg dat alles moeilijk was. Echt meedraaien - zeker op het niveau van mijn collega’s - was niet meteen mogelijk. Kennis opbouwen vergt tijd en de stageperiode was relatief kort.
 
Ik werd in die korte periode van een paar maanden natuurlijk nog geen BIM-expert, maar ik ben wel in het trotse bezit van meer kennis dan een ARCHICAD (en open-BIM) -gebruiker die uitsluitend architecturaal werk levert. Dankjewel KUBUS!
 
Lijkt een stage bij KUBUS jou ook wel wat? Laat het KUBUS dan weten via dit formulier. En wil je meer weten over werken bij KUBUS? Kijk dan hier even.