Wat is er nodig om een 3D modelleersoftware optimaal in te richten? 

 
  Door Laura Vanderhoven, productspecialist, 7 juni 2018
Geschatte leestijd: 3 min.
 
 


Tijdens het modelleren in een 3D modelleersoftware komen vaak dezelfde handelingen terug. Doordat de manier van ontwerpen steeds hetzelfde is, zijn veel instellingen van de software te automatiseren. Het modelleren is natuurlijk nog wel afhankelijk van het soort project en de afspraken binnen het kantoor. Met hulp van een slimme template kan er voor elk project sneller en efficiënter worden gemodelleerd. Niet alleen de template is van belang, maar ook de bibliotheek, de gemaakte afspraken en tekenmethodes binnen een kantoor. Wanneer je 3D softwarepakket goed is ingericht, bespaart dit beduidend veel tijd voor alle volgende projecten.
 

Gebruik een goede template om alle instellingen bij de hand te hebben

Een template is een bestand waar je mee begint waarin veel onderdelen zijn voor-geconfigureerd. Hierdoor kunt je direct starten met je project. Dit varieert van de instellingen in de tekengereedschappen tot het klaarmaken van de exportmogelijkheden. De leverancier van de software levert vaak een zeer goede template mee. Deze templates zijn een goede start en zijn aan te passen naar de eisen en wensen van het kantoor. Denk daarbij vooral aan de volgende instellingen: 
 
  • Lijntypes zoals stippenlijnen, graslijnen, aanduidinglijnen et cetera.
  • Arceringen om duidelijk leesbare plannen te realiseren.
  • Materialen die direct beschikbaar zijn om mee te modelleren.
  • Materiaalsamenstellingen zoals een veelgebruikte vloeropbouw of wandopbouw.
  • Lagen zodat elementen zichtbaar of onzichtbaar gezet kunnen worden naargelang het plan.
  • Gereedschapsinstellingen die worden opgeslagen om snel tussen instellingen te kunnen wisselen (favorieten).
  • Weergavefilters voor de verschillende fases die het project doorloopt.
  • Lay-outs met een titelhoek van het kantoor.

KeyMemberEditie.pngAls voorbeeld bekijken we de KeyMember template die gebruikt wordt voor ARCHICAD. In deze template zijn alle bovengenoemde onderdelen al meteen goed ingesteld. Een kleine personalisatie is voldoende om er direct mee aan de slag te gaan. Uiteraard is het aanpassen van de template aan de huisstijl van het kantoor ook mogelijk.

Omdat er in België en Nederland andere instellingen zijn gewenst, levert KUBUS twee verschillende templates mee. Eén specifiek ontwikkeld voor de Nederlandse markt, één die speciaal is geënt op de Belgische markt. 

Met een goede template zullen alle projecten die hierin gestart zijn een stuk sneller van start gaan. Gelijk met het gebruik van de template zal het zich binnen een kantoor steeds verder ontwikkelen, mits alle wijzigingen die zich tijdens projecten voordoen ook worden doorgevoerd in de template.
 

Stel een uitgebreide bibliotheek samen

Bij software van een internationale ontwikkelaar is het verstandig om een nationale bibliotheek te hebben. Door de enorme verschillen in de manier van bouwen zullen de bibliotheekobjecten zich ook aanpassen aan het land waarin ze gebruikt worden. De leverancier van de software levert naast de template vaak ook deze nationale bibliotheek mee. Door een goede bibliotheek zien we ook een duidelijke tijdswinst in de manier van werken. De objecten die erin zitten zijn per direct beschikbaar om het 3D model op te bouwen.
 


De nationale bibliotheek is ook aan te vullen met een eigen kantoorbibliotheek. Hiermee komen alle zelfgemaakte bibliotheek objecten en objecten van het internet samen. Door deze in een aparte bibliotheek te plaatsen zijn ze beschikbaar voor alle projecten waarin deze bibliotheek geladen is. Ga zeker eens op zoek op de websites van fabrikanten. Zij stellen vaak hun productengamma in BIM-objecten gratis ter beschikking. Pas wel op met het gebruiken van objecten die veel polygonen bevatten. Hierdoor kan een project onnodig ‘zwaar’ worden. 
 

Het 3D softwarepakket zelf inrichten kost tijd en kennis

Maak zeker in het begin gebruik van de template en bibliotheek die de leverancier meelevert. Hierdoor staan de instellingen van essentiële onderdelen al direct goed. Dit bespaart zeker in de kennismakingsfase met de software veel tijd, die beter besteed kan worden aan het leren modelleren in 3D.

De kantoortemplate en -bibliotheek zullen telkens meegroeien wanneer er meer met de software gewerkt wordt. Hoe meer projecten er opgestart worden, hoe meer ze zich zullen ontwikkelen en uitbreiden. Zo wordt er door elk project een stukje waarde toegevoegd en zullen toekomstige gelijkaardige projecten heel wat sneller gaan.