Grijp nu je kans: innoveer!

 
  Door Ronald de Graan, directeur productmanagement, 7 september 2018
Geschatte leestijd: 5 min.
 
 
Je studie is de ideale tijd om te experimenteren met innovaties. Je wordt niet, of in ieder geval minder, belast door allerlei praktische belemmeringen en beperkingen. Je geniet van je studie door vrijuit te proeven van de mogelijkheden die de toekomst te bieden heeft. En er is genoeg om te ontdekken in de bouw. Denk aan de mogelijkheden van BIM voor een beter bouwproces, of de verduurzaming van onze gebouwde omgeving, of de potentie die virtual reality en augmented reality wordt toebedeeld. Jij bent nu nog niet belast om zelfs vérder te durven denken dan ik me kan voorstellen.
 

Think different

Het BIM proces biedt ongekende mogelijkheden om het ontwerp- en het bouwproces te veranderen, te verbeteren. Het geeft inzicht in het beoogde eindresultaat, beter dan de meesten zich realiseren. Denk aan de mogelijkheden die virtual reality biedt en vandaag de dag al doet. Met een smartphone en een kartonnen viewer kun je al het inzicht in je BIM model krijgen waarvan de meeste architecten en aannemers nog steeds denken dat dat iets is voor de ''toekomst''. Deze toekomst is dus nu en dat zorgt ook voor nieuwe functies op aanvulling of ter vervanging van de traditionele. Denk hierbij aan onmisbare functies zoals: BIM coördinator, BIM modelleur, BIM regisseur, virtual realist, augmented reality specialist, etc.
 

Augmented reality

En de volgende stap is ook al klaar om door jullie verbeterd te worden. Bedenk eens wat je allemaal in de bouw met AR zou kunnen doen. Ik durf er geeneens over na te denken, jullie wel?
     
  

Parametrisch modelleren

De ontwikkelingen die parametrisch modelleren op dit moment doormaken, lijken ook oneindig. Van standaard tools zoals een trapgereedschap voor het parametrisch genereren van een optimale trap tot extreem complexe daken en gevels komen binnen het bereik van iedere BIM modelleur.
 

 

Inspiratie

Waar de architect vroeger wereldreizen moest maken om inspiratie op te doen en de klassieken te bezoeken, hebben jullie de hele wereld direct beschikbaar onder één knop. Al blijft het aan te bevelen de ervaring van het voelen, ruiken, ontdekken etcetera echt zelf en fysiek te doen.
 

Bouwproces

Ook voor uitvoerende partijen wordt het bouwproces veel inzichtelijker gemaakt. Zo kun je van BIM modellen heel simpel de bouwfasering inzichtelijk maken. Gewenste aanpassingen kunnen direct gecommuniceerd worden naar de BIM modelleurs. Dit natuurlijk allemaal via de cloud.

 In de praktijk zul je echter nog vaak teruggefloten worden door de tradities van de bouw. Of het nu gaat over financiële aspecten of zwaartekracht, de bouw is zeer traditioneel in dit opzicht. Toch heb jij de mogelijkheid om daar verandering in te brengen. Sterker nog, ik vind dat je die taak hebt als toekomstig expert.


Software dat net zo vooruitstrevend is als jij 

Als jij straks de arbeidsmarkt op gaat met een innoverende mindset en onmisbare skills is het laatste wat je wilt beperkt worden door de software die je gebruikt. Bij KUBUS werken we aan software voor de toekomst. Wij bedenken en maken software die de bouw verbeterd. Omdat wij willen werken met vooruitstrevende studenten, zijn onze software-licenties gratis of tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar voor studenten. Je kunt hier een gratis licentie aanvragen voor ontwerpsoftware ARCHICAD.


Ga je afstuderen en zoek je nog een stage adres of een baan? Wij staan open voor jouw talent!