Archicafé XL: Première ARCHICAD 22

 
  Door Michelle Vrolix, KUBUS, 17 september 2018
Geschatte leestijd: 5 min.
 
 
Naar jaarlijkse gewoonte werd op 11 en 13 september de nieuwste versie van ARCHICAD voorgesteld tijdens het ArchiCafé XL. Dit vond plaats in Erpe-Mere en Hasselt en mocht op beide locaties veel nieuwsgierigen ontvangen. 
 

Première ARCHICAD 22

De nieuwe features van ARCHICAD 22 werden door alle bezoekers met groot enthousiasme onthaald. De grootste verandering vond plaats in de Curtain Wall tool, waarmee nu op een eenvoudige manier complexe gordijngevels gemodelleerd kunnen worden. Verder werden ook de functionaliteiten van de schedules onder handen genomen, zoals het toevoegen van bewerkingen aan de hand van de properties. Op het eerste zicht misschien een beetje complex, maar het biedt volgens mij zeker veel mogelijkheden voor het uittrekken van gegevens uit het model, gegevens die voorheen in een aparte reken-software uitgeteld moesten worden. Maar niet alleen de grote veranderingen brachten opluchting bij de aanwezigen, ook de kleine wijzingen, zoals de mogelijkheid om de gepaste breedte van kolommen of hoogte van rijen in schedules automatisch te laten bepalen door ARCHICAD. Een zucht van opluchting in de zaal gezien dit voor velen veel tijd bespaart.​

 

KeyMember Editie: add-on Meetstaat manager

Als kers op de taart werd de nieuwste ontwikkeling van KUBUS aan de wereld voorgesteld: de add-on Meetstaat manager. Deze zal in november gereleased worden. Dit lijkt me één van de belangrijkere ontwikkelingen om een goede workflow van architectenbureaus te kunnen garanderen, mede dankzij de live-connectie tussen de meetstaat en ARCHICAD. Verandert er iets in het model, zal dit direct aanpassen in de meetstaat en kan er rechtstreeks geëxporteerd worden. Een flexibele tool dus.
 

BIM in VR

Ook de mogelijkheden van Virtual Reality door middel van BIMx werden op een ludieke manier aan het publiek voorgesteld. Drie vrijwilligers mochten dit live uittesten met een VR-bril en op zoek gaan naar de titel van een boek in een woning. Als bedankje voor hun enthousiasme mochten ze achteraf de VR-brillen mee naar huis nemen. BIMx kan een enorme meerwaarde bieden voor communicatie naar de klant, hetgeen ook bleek uit de presentatie van Bruno van Lava Architecten. Op dezelfde interactieve manier kan een ontwerp voorgesteld worden aan de bouwheer, zonder dat daar enig ruimtelijk inzicht voor nodig is. Lava Architecten: van 2D naar 3D modelleren

Ten slotte kwam Bruno van Lava Architecten zijn verhaal vertellen over zijn ervaring met de omschakeling van een 2D pakket naar ARCHICAD. Geen verkoopspraatjes, maar een eerlijke mening over de voor- en nadelen ervan. Enkele realisaties van het bureau kwamen aan bod en riepen vooral veel bewondering op vanuit het publiek; op één jaar tijd is het volledige kantoor omgeschakeld naar BIM en zijn de projecten in 3D allerminst eenvoudig te noemen. Ook voor ons, de mensen van KUBUS, heel erg interessant om de leercurve van één van onze klanten te ervaren. 

Na de presentaties was er nog tijd voor de gasten om te netwerken, uiteraard gepaard met een heerlijk hapje en een drankje. Vooral heel erg leuk om alle ervaringen, tips en feedback te horen van onze klanten.