Disruptieve integratie van ontwerpdisciplines

 
  Door Ronald de Graan | Directeur Customer Success bij KUBUS
8 sep 2020 | Geschatte leestijd 7 minuten

 
 
  Digitale samenwerking in de bouw is niet alleen belangrijk, het is essentieel. Alleen al omdat er niet 1 softwareproduct is waarmee je alles kan doen. Ondanks de brede adoptie en steeds verdere ontwikkeling van de IFC-methodiek is er nog veel te verbeteren. De vele varianten op de BIMbasis-ILS tonen wel aan hoe groot de behoefte is aan een optimale integratie van disciplines. In het recente Graphisoft 2020 live event was te zien hoe Graphisoft nieuwe ontwikkelingen presenteerde, die zeker uniek mogen worden genoemd. Vooral als het gaat om de nieuwe mogelijkheden van Archicad 24.

Er zijn 3 nieuwe features voor deze release die ik hier kort wil toelichten.
 

1. Integratie van constructeur in ontwerpfase

Allereerst is daar de introductie van geïntegreerde constructie-analysemodellen. Hoewel Archicad de voorloper is op het gebied van OpenBIM en de toepassing van IFC, is het gebruik van open standaarden niet hetzelfde als het werken met originele data, vanwege het uitwisselen (dumpen) van gegevens naar andere applicaties. Archicad 24 ondersteunt daarom nu een nieuw type model voor constructies. Het structurele analysemodel (SAM) wordt gegenereerd op basis van het bouwkundige model. Het is exact wat de constructeur nodig heeft voor het structurele ontwerp. SAM wordt automatisch geïntegreerd beschikbaar met (Nemetschek) constructiesoftware zoals SCIA, en live gegevens kunnen worden gebruikt voor alle berekeningen en wijzigingen die bidirectioneel worden verzonden. Dit betekent dat er geen bestanden worden geëxporteerd. Een architect kan modelwijzigingen aanbrengen, waarna de bouwkundig ingenieur deze met één druk op de knop kan controleren, analyseren en eventuele wijzigingen doorvoert. Bovendien is deze BIM-gegevensintegratie ook beschikbaar voor softwareproducenten die willen aansluiten middels een open API. Volledig integraal ontwerpen dus.

 


2. Geïntegreerde MEP-modeler

De MEP-modeler die voorheen als add-on aangeschaft kon worden is vanaf nu volledig geïntegreerd in Archicad. Hiermee beschikt iedereen over alle gereedschappen om het model te verrijken met installatieonderdelen zoals kanaalwerk, leidingen, kabelgootsystemen en ga zo maar door. Hiermee krijg je als architect al in een vroege ontwerpfase inzicht in ruimtegebruik of esthetiek van installatievoorzieningen. De integratie van het installatieontwerp is hiermee veel eerder en beter gewaarborgd dan nu vaak in de praktijk het geval is. Als het MEP-ontwerp alleen beschikbaar is in de vorm van 2D-tekeningen, kunnen deze worden geïmporteerd als referentie voor het modelleren van de elementen in 3D/BIM met behulp van de MEP-tools. Tot slot kunnen elementen zoals kanalen worden geselecteerd om automatisch openingen in de bouwkundige elementen te creëren.