Solibri voor Revit gebruikers

 
  Door Krijn Voorn | BIM-specialist KUBUS | 
Februari 2019 | Geschatte leestijd 5 minuten

 
 
  Het gebruik van het BIM basis ILS (informatie levering specificaties) is nog altijd groeiend, zowel inhoudelijk als in het toepassen binnen BIM projecten.

Eén van de eerste regels binnen dit afsprakenstelsel is het delen van informatie op basis van IFC. Je zult dus ook steeds vaker IFC datamodellen moeten maken. Nu kun je natuurlijk met je eigen gereedschap lezen en schrijven, maar een export naar een ander formaat kan soms best even spannend zijn. Hoe weet je dat alles op de juiste manier is verwerkt en dat er geen fouten zitten in de informatie die je gaat delen?

Solibri is een model checker in de ruimste zin van het woord. Het mooie is dat Solibri werkt met IFC modellen en je deze er dus perfect mee kunt controleren en beoordelen. Je kunt dus door het toepassen van Solibri snel inzicht krijgen in de kwaliteit van je model voordat je de informatie daadwerkelijk deelt met anderen.

De juiste informatie exporteren

Bij een export kan je alleen gebruikmaken van de informatie die in het model binnen jouw eigen modelleersoftware aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan classificatielabels. Deze kunnen alleen worden geëxporteerd als ze ook daadwerkelijke in het model zijn opgenomen.

Nu moet je er nog voor zorgen dat je een juiste IFC export kunt maken. Revit werkt voor het maken van IFC modellen met Translators. In deze Translator kun je opgeven hoe een IFC gemaakt wordt en welke informatie er wel en welke niet wordt meegenomen naar de IFC bestanden. Het instellen van de Translator kan best wel eens een lastige bezigheid zijn. Menu’s die hiervoor gebruikt moeten worden zijn niet altijd even duidelijk, en de onderdelen die ingevuld/gekozen moeten worden spreken ook niet voor zich.

Meer gemak door de juiste voorbereiding

Los van het feit dat je het model zelf voorziet van de juiste informatie, kan het handig zijn wat tijd te besteden aan een onderzoek naar Translators. Hier valt in veel gevallen wel winst te behalen. Veel partijen maken voor de Translators gebruik van add-ins binnen Revit.
Een add-in is een klein stukje software welke ervoor zorgt dat een de standaard software meer mogelijkheden krijgt. In het geval van een Translator, kun je dan denken aan een ruimere maar vooral ook meer overzichtelijke export waar je als gebruiker dan dus beter sturing aan kunt geven.
 
 
  Binnen de Autodesk-store zijn hiervan verschillende voorbeelden te vinden, maar ook daarbuiten zie je dergelijke tools voorbij komen. Ondanks dat Revit en ARCHICAD veelal worden gezien als concurrerende software (binnen de bouwkundige discipline), heeft GRAPHISOFT ook een degelijke add-in gemaakt om de samenwerking tussen Revit en ARCHICAD te optimaliseren.
 
 
  De eenvoud van het bedienen van software zoals dit in ARCHICAD is verwerkt, zie je dan ook
terug in deze add-in: één dialoogvenster waarin alle relevante informatie ingesteld kan worden.

Eenvoudig en overzichtelijk, waardoor je tijd bespaart (dat waar software voor bedoeld is).

Vervolgens kun je met Solibri aan de slag, zoals dat met alle IFC modellen kan. Middels classificaties, Rules Based Model Checks en Information Take Offs kom je alles te weten over de kwaliteit van het BIM model en weet je waarvoor het bruikbaar is en waar je rekening mee dient te houden.
 
   
 

 

Wil je zelf ook ervaren hoe Solibri
bijdraagt aan betere modellen?

 Schrijf je dan nu in voor een Testdrive. Onder begeleiding
van onze BIM-specialist ervaar je het zelf.