Aan de slag met herbestemming, renovatie en transformatie

Aan de slag met herbestemming, renovatie en transformatie

Vernieuwing is de toekomst

Er wordt steeds meer gepleit voor duurzaamheid en het preserveren van de zogenoemde ‘green fields’. In België is zelfs al een betonstop aangekondigd. Herbestemming, renovatie en transformatie van bestaande gebouwen zijn dus belangrijk voor de toekomst. Maar, wat is concreet het verschil tussen deze drie termen? Dat is in principe voor interpretatie vatbaar, maar zelf ga ik altijd van deze uitleg:

  • Herbestemming: In dit geval verandert de functie van het gebouw, maar blijft de uiterlijke verschijningsvorm ongewijzigd. Bijvoorbeeld wanneer een kantoorpand wordt omgebouwd tot appartementencomplex.
  • Renovatie: Hierbij is het doel om via aanpassingen de fysieke staat van het gebouw te verbeteren.
  • Transformatie: Wanneer de uiterlijke verschijningsvorm van een gebouw verandert, bijvoorbeeld door de gevel te vernieuwen of elementen toe te voegen op, in of naast het bestaande gebouw.

Voor elk van deze projecten biedt Archicad handige tools om het werk van jou als architect te verlichten of jouw creatieve vrijheid te vergroten.

Archicad tools voor herbestemmingsprojecten

Bij herbestemmingsprojecten is de zonetool ideaal. Met deze tool kan je in het grondplan de nodige ruimtes tekenen. Het voordeel is dat dit 3D-elementen zijn waaruit je informatie kan genereren. Stel dat je een bestaande woning verbouwt tot een bed and breakfast, waarbij je drie ruimtes hebt: een keuken, ontbijtzaal en berging. Je kan die ruimtes snel intekenen, maar je kan ze ook oproepen in 3D, in combinatie met een puntenwolk. Ook kan je de zones afzonderen, zodat je de volumes ziet die je gaat toevoegen. Verder kan je aan elke zone een kleur toekennen om de functie te verduidelijken. Zelfs in 3D kan je hier verder gaan ontwerpen. Denk: de ontbijtzaal groter maken of de zaal mooi uitlijnen met de berging. Ten slotte kan je de info genereren in een lijst en de totale oppervlakte van alle ruimtes zien. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de herbestemming.

Er komt van alles kijken bij een herbestemmingsproject, maar met de hulp van Archicad wordt het een stuk gemakkelijker.

Gerard Vermeulen, Architecten HMV
Image-06.png
Doorsnede van de Heilig Hartkerk in Archicad. Een herbestemmingsproject van Architecten HMV.

Archicad tools voor renovatieprojecten

Een renovatieproject voer je in Archicad uit zoals dat in werkelijkheid zou gebeuren: eerst ga je elementen slopen en nadien nieuwe elementen bijbouwen. De renovatietool van Archicad werkt daarbij heel intuïtief. Oude zaken breek je af met de bulldozer, nieuwe elementen bouw je met de kraan.

Met het oog op duurzaamheid gebeurt het toevoegen van nieuwe elementen bij een renovatie steeds vaker via houtbouw. Om die reden ontwikkelde KUBUS een houtbouwmodule voor de KeyMember-editie van Archicad. Die module geeft toegang tot een extra houtbouwbibliotheek met allerlei attributen voor houtskeletbouw, maar ook constructieve elementen voor CLT.

Meer weten over de Houtbouw Module uit de Archicad KeyMember Editie?

In een korte video laat BIM Consultant Gijs Verhagen je zien hoe en waarvoor je deze module kunt gebruiken.

Archicad tools voor transformatieprojecten

Voorzie je jouw transformatieproject bijvoorbeeld van bijbouw, dan zijn de filters onderaan in Archicad erg handig. Daarbij kan je snel switchen tussen de bestaande en nieuwe toestand. Ze helpen je om keuzes te maken bij de weergave van je model of grondplan. Zo kan je met layers bepalen wat je wel en niet toont. Je kiest ook de manier waarop je dat doet: via graphic overrides kan je een kleurenfilter toevoegen. Samen zorgen die filters ervoor dat je als architect je creatieve handtekening aan je project kan meegeven.

Een gebouw een nieuwe voorgevel geven kan heel eenvoudig met de curtain wall tool. Door een afbeelding als onderlegger te gebruiken, kan je een element overnemen en morphen. Je kan er bij wijze van spreken aan trekken en duwen tot je de gewenste vorm hebt. Daarmee maak je dan de basis voor één gevelpaneel van een curtain wall. Vervolgens creëer je een soort patroon dat je invult met de panelen die je gemaakt hebt, waarna je aangeeft hoe dit patroon zich moet herhalen over de volledige gevel. Ook kan je bepalen hoe dat patroon zich gedraagt op hoeken of schuine zijdes.

Benieuwd hoe andere architecten dit type projecten aanpakken?

Bekijk de opname van Architects in Ctrl met Hippo architecten. Architect Anke Geebelen neemt je in deze online sessie mee in enkele projecten die zij met behulp van Archicad heeft uitgevoerd.