Soepel overstappen op Archicad

Soepel overstappen op Archicad

Overstappen op andere BIM-software gaat niet over één nacht ijs. Het is logisch dat je hier vragen over hebt. In dit blog beantwoordt BIM-specialist Michelle Vrolix de meest gestelde vragen over de overstap naar Archicad.

#1 Wat is de beste manier om over te stappen?

Dit is één van de meest gestelde vragen. Is het beter om iedereen in één keer over te laten stappen, of juist niet? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord. Beide manieren zijn mogelijk, maar de keuze is afhankelijk van het bureau. Zo speelt bijvoorbeeld de grootte van het bureau een belangrijke rol. Grotere bureaus raden we vaak aan om dit stap voor stap te doen. Dit geeft ademruimte om lopende projecten af te ronden in de oude software en om nieuwe projecten te starten in Archicad. Het is dus zeker geen probleem om in de beginfase twee softwarepakketten te gebruiken. We hebben ook grotere kantoren die juist graag in één keer wilden overstappen. Lava Architecten maakte bijvoorbeeld de overstap op deze manier. Voor een kleiner bureau is het meestal ook logischer om voor deze methodiek te gaan. Medewerkers kunnen dan van elkaar leren en vragen stellen aan elkaar.


Weten hoe de overstap bij Élan architecten is gegaan?

Tijdens Architects in Ctrl blikten we samen met Lawrence Bessemans terug op hoe de overstap op Archicad voor hen verlopen is en wat het gebruik van Archicad hen sindsdien gebracht heeft.


#2 Hoeveel Archicad licenties heeft mijn bureau nodig?

Het aantal licenties dat jouw bureau nodig heeft, is uiteraard afhankelijk van het aantal medewerkers. Ook de hoeveelheid medewerkers die tegelijkertijd aan het modelleren zijn, heeft invloed. Als 3 van de 10 medewerkers steeds op de werf zijn, dan heb je genoeg aan 7 licenties. Het voordeel aan Archicad licenties is dat ze ‘floating’ zijn. Dat wil zeggen dat ze door meerdere personen gebruikt kunnen worden. Werken 2 van de 10 medewerkers parttime, dan kunnen ze dus gebruikmaken van elkaars licentie en heb je waarschijnlijk voldoende aan 6 licenties. Afhankelijk van de manier van overstappen, hoef je ze ook niet alle 6 tegelijk aan te schaffen. Je kunt er ook eerst 3 aanschaffen, en later nog 3: alles is mogelijk. Het is ook belangrijk om na te denken over het type abonnement dat je wil afsluiten, een upgrade of een KeyMember abonnement. Heb je ten slotte een stagiair in dienst of moet er tijdelijke werkdruk opgevangen worden? Dan biedt KUBUS ook daar passende oplossingen voor.

#3 Welke projecten lenen zich voor een overstap naar Archicad?

Voor de overstap naar Archicad kan je zowel bestaande als nieuwe projecten gebruiken. Een project in de uitvoeringsfase is niet echt meer de moeite om nog om te zetten naar Archicad, maar een project dat nog naar bouwaanvraag of aanbesteding moet, kan een hele goede oefening zijn om Archicad in de vingers te krijgen. Door een bestaand project om te zetten, hoef je namelijk niet meer na te denken over een ontwerp, maar kan je je volledig focussen op de functionaliteiten van Archicad zelf.

Mijn tip? Begin met iets eenvoudigs, bekijk het project per project en geef het de kans om te groeien.

Elleke Heyvaert – Blanco Architecten

#4 Hoe kan ik Archicad implementeren in het team?

De keuze voor nieuwe software is grotendeels gebaseerd op wat de medewerkers ervan denken; zien ze een overstap volledig zitten of lijkt het hen een hele opgave? Het is belangrijk dat ze mee zijn in het verhaal en dat ze er de meerwaarde van inzien. Om een goed beeld te geven kan een BIM-specialist van KUBUS een demo geven voor het hele bureau, zodat iedereen direct vragen kan stellen. Zijn ze overtuigd? Dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Kies je voor een geleidelijke overstap, dan is het interessant om een team samen te stellen van mensen die voortrekker willen zijn in het hele proces. Zij kunnen als eerste een cursus volgen en een project in Archicad uitwerken. Tegen de tijd dat het volgende team gaat omschakelen, is de eerste groep al bekend met de software. Zo zal de tweede groep sneller zijn weg vinden in Archicad.

Omschakelen van software is een beslissing die gedragen wordt door heel het team. Na een demonstratie van Archicad waren ze kritisch, maar vooral ook enthousiast.

Paul Gijsemans – GDesign Architecten

#5 Hoe krijg je Archicad snel onder de knie?

Een goed begin, is het halve werk. Daarom reikt KUBUS allerlei nuttige informatie aan die je kan helpen bij de overstap. Daarnaast raden we aan om onze basiscursus te volgen. Binnen 4 dagen tijd leer je het volledige pakket kennen en word je klaargestoomd om zelf met Archicad aan de slag te gaan. Daarna is het aan jou, want oefening baart kunst. Tip: start na de cursus gelijk met het maken van een project in Archicad, zodat je alles wat je geleerd hebt direct kan toepassen. Tot slot kan je als KeyMember jouw kennis bijschaven met de TechTips, een maandelijkse mailing met tips voor het gebruik van Archicad, ons uitgebreide Helpcenter en de online ArchiCafés.

Mijn tip? Volg de basiscursus. Die zorgt voor licht in de duisternis.

Gert van Ginneken – VG architecten

#6 Welke rol speelt KUBUS bij het overstapproces?

KUBUS ondersteunt jouw bureau waar nodig. Zo kan je een basiscursus bij ons volgen, maar we kunnen ook helpen bij het opzetten van jouw eigen bureautemplate in de vorm van maatwerk. Een BIM-specialist werkt dan een template uit van a tot z, helemaal afgestemd op jouw bureaustandaard. Bij een KeyMember abonnement krijg je ook de nodige support bij jouw vragen. Goed om te weten: in ons supportteam werken bouwkundigen. We zijn dus allemaal bekend met de praktijk en kunnen daarom extra goede ondersteuning bieden. Zit je met een groter probleem dat we niet meteen krijgen opgelost? Dan kunnen we beroep doen op onze nauwe contacten met GRAPHISOFT zodat we met hen verder kunnen zoeken naar een oplossing.

Samen met KUBUS hebben we er alvast een mooi verhaal van kunnen maken en is het al een enorme meerwaarde geweest om de overstap naar Archicad te maken.

Raf Neyens – MaMu Architects

#7 Welke kantoren maakten reeds de overstap?

Een heleboel bureaus hebben succesvol de overstap naar Archicad gemaakt. Zowel grote bureaus, kleine bureaus als eenmanszaken zagen de voordelen van Archicad en maakten de switch. Ontvang je graag een aantal referenties van gelijkaardige bureaus? Geef ons dan zeker een seintje.

Persoonlijk advies of iets vragen?

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek. Een van onze specialisten geeft je graag antwoord op al je vragen.