28 betaalbare woningen binnen 5 dagen

28 betaalbare woningen binnen 5 dagen

Tijdens deze sessie van Architects in Ctrl spraken we met Gert-Jan Post en Lucas Visser, werkzaam bij Startblock, over duurzame woningbouw en waarom Archicad en BIM hierbij zo belangrijk is. De missie van startblock is simpel: ”Voor iedereen een betaalbare woning”.
 
Woningbouwbedrijf Startblock is ontstaan vanuit drie partijen: interieurbouw en aannemer Stijlvol Hout, ontwikkelaar Oost & Van Tilburg en architectenbureau 1-op-1 Architectuur. Gert-Jan lichtte toe hoe de samenwerking tot stand is gekomen. “We hadden met een aantal passievolle mensen het idee om starters in de huidige woningmarkt te helpen.” Vier jaar later is Startblock een volwaardig bedrijf met 40 tot 60 medewerkers en diverse types prefab woningen op de markt. Gert-Jan en Lucas zoomden tijdens het webinar in op twee grote projecten. Te beginnen met 32 woningen in Ridderkerk.

Bij Startblock denken ze graag out-of-the box en zoeken ze oplossingen om elke m2 zo efficiënt mogelijk te benutten. “In plaats van zes naoorlogse rijtjeswoningen, kunnen we op eenzelfde oppervlak ook 12 prefab-appartementen bouwen. Dat doen we snel, zonder in te leveren op luxe”, aldus Lucas. Dus toen woningcorporatie Wooncompas uit Ridderkerk aanklopte bij Startblock voor 32 woningen, begonnen ze direct.

Graag het verhaal zien van Startblock? 

Bekijk dan de video en ervaar het in de praktijk.

Standaardisatie en toch ontwerpvrijheid

Bij prefab bouwen is er altijd een bepaalde spanning tussen standaardisatie en ontwerpvrijheid. “Het is niet zo dat heel Nederland vol moet staan met hetzelfde type huis”, lichtte Lucas toe. “De gevel bij huizen van Startblock is daarom een soort ‘kameleon’, die we naar wens kunnen aanpassen. Het casco van de gebouwen is gestandaardiseerd, maar de schil past zich aan naar de situatie en wensen van de klant. Zo voorkomen we de gevreesde eenheidsworst en hebben onze klanten de vrijheid om hun wensen door te geven.”

Door een slimme module heb je de mogelijkheid om meerdere modellen in één Archicad bestand te hebben.

Het animo voor de woningen in Ridderkerk was groot. Voor de 32 woningen, waren meer dan 800 aanmeldingen. Gert-Jan: “De woningen waren gericht op starters en getaxeerd op ongeveer 140.000 euro. Dat is heel betaalbaar voor een complete woning die startklaar is. Je hoefde alleen maar eigen interieur aan te schaffen.”

Woningbouw in ”no time”

Om de snelheid van prefab bouwen te illustreren, werd het project Noord-Hollandse Warmenhuizen toegelicht waar ze 28 woningen hebben geplaatst binnen 5 dagen. “Eigenlijk hadden we het Guinness Book of World Records wel kunnen vragen”, zei Lucas grappend. “Voor dit project was een bestaand ontwerp, waar de architect ons vroeg of we dit om konden zetten in een prefab-woning.”

Gert-Jan liep met de deelnemers door de BIM-bestanden in Archicad heen. Toen werd duidelijk hoe de bronbestanden werken. “Voor dit project hadden we twee typen huizen: hoek- en rijtjeswoningen. In ieder modeltype, zit het bronbestand van de casco ingebed. Alle bestanden zijn  met hotlinks aan elkaar verbonden in het 3D-model. Dus zodra een collega iets aanpast in het casco, krijg ik direct een melding en kan ik mijn bestand updaten naar de nieuwste versie.”
 

Samenwerken in en met Archicad

De basis van de Startblock-woningen wordt gevormd door stellingen. Hieraan worden alle materialen gemonteerd tot volwaardige huizen. Deze stelling staat in BIM-software Archicad, zodat een 3D-model ontstaat van hoe het eindproduct in werkelijkheid wordt. Deze data moet ook beschikbaar zijn voor externe partijen en daarom werken alle betrokken partijen in hetzelfde bronbestand. Gert-Jan lichtte toe hoe die samenwerking verloopt: “Externe partijen zijn een soort ketenpartners voor ons. Op de ontwerpafdeling werken we met 5 tot 10 mensen dag in dag uit aan de modellen. De installatie van energie en water laten we over aan E+W installateurs. Deze werken dan in Archicad met ons mee. Zo heeft de installateur een grote invloed op het uitdenken van de installatieconcepten. Dat kunnen we heel gedetailleerd bijhouden in Archicad en kunnen we fouten elimineren om de ruimtes zo efficiënt mogelijk te benutten. ‘’Zo houden we kinderziektes weg uit het ontwerpproces’’, aldus een tevreden Gert-Jan.

Ben je aan het (her)oriënteren op het gebied van 3D/BIM software?

Overleg dan gratis met een van onze BIM Consultants. Tijdens dit korte, telefonische overleg gaan we in op jouw specifieke informatiebehoefte en bespreken we de mogelijkheden van Archicad voor jouw bureau.

Dit artikel is gebasseerd op een artikel van onze partner Het Nationale BIM Platform.